Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Av: Jonas Jonasson
Sidor (pocket): 391
Utgivningsår: 2009
Genre: Komedi, historia

Handling
Huvudpersonen i denna bok är Allan Karlsson och han har precis fyllt 100 år. Istället för att fira sin födelsedag på det äldreboende där han nu bor, väljer han att kliva ut ur sitt fönster, iförd sina tofflor. Han tar en promenad till stadens resecentrum för att köpa en biljett någonstans. I all hast att hinna med bussen får han med sig en väska. Den väskan gör honom jagad av både tjuvar (väskans ägare) och polisen. Boken berättar om Allans resa igenom Sverige och alla han träffar på. Men man får också höra den otroliga historian som är Allans liv. Boken blir en lätt förvrängd historielektion om 1900-talets stora händelser.

Omdöme
Jag gillar verkligen den här boken. Den är helt annorlunda mot de flesta andra böcker jag har läst. Och den är lika bra andra gången, nästan.
En sak som förvånar mig är vilken fantasi Jonas Jonasson måste ha, vissa kapitel är helt otroliga. Man skrattar högt flera gånger om, och eftersom den är så bra så sträckläser man den på bara ett par dagar. Den enda nackdelen är just att den tar slut så fort.
Det är en bok som verkligen borde läsas, extra kul är det om man tycker om historia som jag gör. Dock måste man komma ihåg att allt som boken berättar är sant. Åren, datum och personnamn är rätt, men allt de gjorde, sa eller att de träffade denne galne svensk stämmer inte.
Boken är lättläst och kräver således ganska lite av sin läsare vilket gör att den passar bra under en ledig dag då man bara vill koppla av.