I cirkelns mitt

I cirkelns mitt

Av: Dan Brown
Sidor (inbunden): 516
Utgivningsår: 2005
Originaltitel: Deception Point
Genre: Deckare, spänning

Handling
Boken handlar om Rachel Sexton som är underrättelseanalytiker, hon ger viktiga rapporter till Vita huset. Den nuvarande presidenten ligger inte så bra till inför nästkommande val. Han har fått mycket kritik om NASA som använder en massa pengar och visar inga resultat. En av de största kritikerna och presidentens motståndare är Senator Sexton, Rachels pappa.
När en av NASAs sateliter hittar en meteorit djupt begravt nere i den arktiska isen verkar det som presidenten och NASA äntligen har vunnit en viktig seger.
Rachel får i uppdrag att åka till Arktis för att undersöka fyndet och bekräfta att den är äkta. Där möter hon ett expertteam av forskare. Med hjälp av akademikern Michael Tolland upptäcker Rachel att allting är en enda stor bluff och ett bedrägeri. När de ska återvända till basen och meddela sina upptäcker blir de attackerade av en grupp anlitade lönnmördare. De måste nu fly för sina liv och försöka ta sig tillbaka till USA och avslöja allting innan det är för sent.

Omdöme
Jag gillade boken. Kanske för att de senaste böcker jag har läst har varit på engelska och det var skönt att läsa något på svenska igen och för att den här boken är lätt läst. Jag läste ut den på 3 dagar. Dan Browns skrivstil är sådan att texten bara flyter på. Samtidigt lämnar han läsaren med en chiffhanger i slutet på varje kapitel, vilket gör boken svår att lägga ifrån sig.
Att kalla det för en deckare kanske ger fel bild av boken, fast ändå inte. Huvudpersonen undersöker saker och försöker hitta svaret. Boken är intensivare är en ”vanlig” deckare och inte lika läskig som vissa andra böcker kan vara. Den är verkligen spännande och även fast man tycker att man har en ganska bra bild av vad som händer lyckas Dan Brown ändå fixa till en tvist i slutet.

Har man läst och gillat andra böcker av Dan Brown som DaVinic koden och Änglar och demoner kommer man troligtvis även gilla denna bok. Det finns många likheter i böckerna, även fast de handlar om olika personer med helt olika bakgrunder. Hur böckerna är på engelska vet jag inte, men jag skulle gissa att de är bättre. De flesta böckerna gör sig bättre på original språket.