Niceville

Niceville

Av: Kathryn Stockett
Sidor (pocket): 479
Utgivningsår: 2009
Originaltitel: The help
Genre: historia, drama

Handling
Det är 60-talet i USA. Samhället är segregerat, svarta och visats är inte tillåtna att vara på samma ställen. Den enda gången en vit och en svart kvinna är tillsammans är hemma hos den vita kvinnan där den svarta kvinnan jobbar som hemhjälp.
Skeeter är en ung vit kvinna som just kommit hem från universitet och väl hemma faller hon snabbt in i sina gamla spår av bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men Skeeter är inte den samme längre, hon vill bli författare och börjar reagera på orättvisorna som finns överallt i södra USA. Skeeter får ett jobb på lokal tidningen och därigenom träffar hon Aibileen och Minny. De är två svarta hushållerskor som jobbar för Skeeters vänner. De börjar skriva en bok tillsammans om hur det verkligen är att vara svart och jobba för en vit kvinna. Men de berättar också om deras drömmar och hopp. Skrivandet är inte alls lätt eller riskfritt.

Omdöme
Det här är ytterligare en bok som jag älskade att läsa. Jag är svag för verklighetstrogna och historiska böcker. Och det är precis vad Niceville är. Beskrivandet av hur illa de svarta hade det på 60-talet i USA gör en illamående att läsa. Hur kunde man tycka att vissa människor är mindre värda på grund av sin hudfärg? Det är bara helt sjukt.

Annars är boken riktigt bra. Den är spännande och mest av allt intressant. Om man inte har något intresse alls för historia kanske man inte gillar boken lika mycket. Boken är skriven så att man får alla 3 personernas syn och tankar, vilket jag gillar. Det är tydlig i vem som berättar i vilket kapitel och inte särskilt rörig. Man dras snabbt in i berättelsen och man vill banka in lite vett i huvudet på de vita och rasistiska kvinnorna som finns med i boken. Eftersom boken har en riktigt verklig grund.